jongen_met_vader_op_schommel.jpg jongen_met_vader_op_schommel.jpg

Ik heb een vraag

Hier vind je antwoord op vragen die we veel krijgen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op om je vraag te stellen. 


Onderwerpen

Over het CJG

Wat is het CJG?

Het Centrum voor Jeugd en Gezin is dé plek waar je met vragen over opvoeden en opgroeien terecht kunt. Vanaf je kinderwens totdat je kind volwassen is. We geven advies en hulp op maat. Hoe klein of ingewikkeld je vraag ook is, we vinden geen enkele vraag raar. Je kunt ons bellen, mailen of op de website je vraag stellen. Je krijgt altijd antwoord. Handig, want iedereen kan wel tips gebruiken over opvoeden en opgroeien.


De organisaties Icare JGZ, GGD Noord en Oost Gelderland, VanMontfoort en de Gemeente Putten vormen samen het Centrum voor Jeugd en Gezin in Putten. 

Waarom zou ik naar het CJG gaan?

Omdat het heel normaal is om vragen te hebben over het opvoeden en opgroeien van je kind. Dat gaat gewoon niet altijd vanzelf. Bij het CJG staat er altijd iemand voor je klaar. Die denkt mee, geeft tips en kijkt welke oplossing bij jou past. Ook als je ergens anders met je vraag moet zijn.

Waarom is het CJG er eigenlijk?

In 2007 besloot het ministerie voor Jeugd en Gezin dat er vóór 2012 in elke gemeente een CJG moet komen. Omdat er in de hulpverlening meer gedaan kan worden om op tijd problemen te signaleren. Ook al gaat het met de Nederlandse jeugd en gezinnen over het algemeen goed. Ook vond de minister dat verschillende instanties nog niet goed met elkaar samenwerkten. Met de ontwikkeling van het CJG wordt snel, goed en gecoördineerd advies en hulp op maat meer vanzelfsprekend. Sinds 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg. Gemeenten kregen meer taken om inwoners te ondersteunen en doen er van alles aan omdat goed te laten verlopen. In het CJG werken zorg- en welzijnsorganisaties, de gemeente en scholen met elkaar samen.

Voor wie is het CJG?

Het CJG is er voor iedereen die vragen heeft over het opvoeden en opgroeien van een kind. Of daar hulp bij nodig heeft. De Jeugdwet zegt dat die hulp er is voor ieder kind tot en met 18 jaar. Soms is die hulp er ook voor jongeren tot 23 jaar. Maar stel ons gerust je vraag, hoe oud je kind ook is.

Met welke vragen kan ik bij het CJG terecht?

Het CJG denkt met je mee over alles wat met opvoeden en opgroeien te maken heeft. Dat kan over sociale en gezondheidsonderwerpen gaan. Maar ook over zwangerschap, pesten op school, voeding, echtscheiding of verslaving. Of over onderwijs, peuterspeelzalen, kinderopvang en jeugd- en jongerenwerk. Stel je vraag gerust.

Ik wil advies of hulp van het CJG. Wat moet ik doen?

Op deze website vind je veel tips waarmee je zelf vaak verder kan. Wil je het er liever samen over hebben? Neem dan contact met ons op. Of stuur je vraag via het contactformulier. Dan mag je erop rekenen dat we binnen 2 werkdagen reageren. Je kunt ook altijd binnenlopen tijdens inloopspreekuren. Bij contact zie je wanneer we er zijn.

Moet ik voor advies en hulp van het CJG betalen?

Nee. Onze dienstverlening is gratis.

Heb ik een verwijzing nodig?

Nee. Je hebt geen verwijzing of indicatie nodig om bij het CJG bij jou in de buurt aan te kloppen.

Waarvoor moet ik bij de gemeente zijn en waarvoor bij het CJG?

Het CJG is er voor alle kleine en grote vragen over opvoeden en opgroeien. Vanaf je zwangerschap totdat je kind volwassen is.  

De jeugdconsulenten van de gemeente Putten helpen je met vragen over Persoonsgebonden budget (pgb), een verwijzing naar een andere instantie, leerlingenvervoer, mantelzorg, de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en alles wat te maken heeft met wonen, werk en inkomen. Je vindt meer hierover meer informatie op de website van de gemeente

Mijn kind heeft een (licht verstandelijke) beperking. Kan ik ook bij het CJG terecht?

Natuurlijk. We denken graag met je mee en verwijzen je door als dat nodig is. Je kunt ook contact opnemen met de jeugdconsulenten van de gemeente Putten, zij kunnen een indicatie of verwijzing uitschrijven als dat nodig is.

Kan ik aan jullie ook vragen stellen over Passend Onderwijs?

Ja. We denken graag met je mee en verwijzen je door als dat nodig is.

Er is crisis thuis. Wat moet ik doen?

Bel Veilig Thuis op 0800 – 2000. Dat kan dag en nacht. Ook als je twijfelt. Juist als je twijfelt!

Blijft wat ik jullie vertel vertrouwelijk?

Privacy is belangrijk. Voor jou én voor ons. Je kunt erop rekenen dat alle informatie die je aan het CJG geeft en op deze website invult, vertrouwelijk wordt behandeld. We doen er alles aan om je privé-gegevens ook echt privé te houden. Onze medewerkers hebben een geheimhoudingsplicht en moeten zich houden aan de Wet bescherming persoonsgegevens. Dit betekent dat wij gegevens over jou niet aan anderen (mogen) geven. Ook niet aan je partner, kinderen of huisarts. Wij mogen dit alleen doen als je ons daar toestemming voor gaf. Je kan ons altijd vragen hoe wij met je gegevens omgaan.

Let op: soms moeten we je gegevens wel delen 
Het CJG houdt zich aan wetten die ons verplichten om als professionals actie te ondernemen wanneer wij op de hoogte zijn van huiselijk geweld en andere mogelijke bedreigingen voor de ontwikkeling van kinderen. Dan zijn wij verplicht om informatie te delen met derden. Soms ook zonder jouw toestemming.

Wat doet Icare Jeugdgezondheidszorg?

Per gemeente zijn alle belangrijke organisaties op het gebied van opvoeden en opgroeien gebundeld in het CJG. Icare Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is er daar één van. De JGZ staat beter bekend als het consultatiebureau. Je kunt hier terecht met al je vragen en twijfels op het gebied van slapen, eten, gedrag en opvoeden voor kinderen van -9 maanden tot  4 jaar.  Maar het CB doet meer. Naast het geven van advies en informatie op maat, wordt de gezondheid, groei en ontwikkeling van je kind door de jeugdverpleegkundige en jeugdarts in kaart gebracht en gevolgd binnen een persoonlijk dossier. Ook bieden wij het vaccinatieprogramma aan. Wij vinden het belangrijk dat wij een netwerk vormen dat precies die zorg en informatie levert waaraan  je als ouder behoefte hebt.

Wat doet de GGD?

De GGD Noord- en Oost Gelderland vind je ook in het Centrum voor Jeugd en Gezin. De GGD is de gezondheidsdienst van en voor de gemeenten in jouw regio. Ze bewaken, beschermen en bevorderen de gezondheid van de inwoners. Het voorkomen van ziekten staat centraal. Ook de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is een taak van de GGD. Samen met ouders/opvoeders en scholen zorgt de JGZ ervoor dat kinderen van 4 tot 18 jaar zich zo goed mogelijk ontwikkelen.

Wat doet VanMontfoort?

Gezondheidsproblemen kunnen samenhangen met problemen met opgroeien of opvoeden. VanMontfoort biedt binnen het CJG de ambulante hulp en ondersteuning voor kinderen, jongeren en gezinnen (jeugdhulp).  

Wat doen de jeugdconsulenten van de gemeente Putten?

De jeugdconsulenten van de gemeente Putten kunnen je bijstaan als u problemen ervaart in de opvoeding of ontwikkeling van je kind. Met de jeugdconsulent bespreek je samen het dagelijks leven, waar jij of je kind problemen in ervaart en wat je graag samen wilt verbeteren. De jeugdconsulent zoekt samen naar een oplossing passend bij jouw situatie. 

Belangrijke telefoonnummers

Veilig Thuis 0800 - 2000

Voor als het niet goed gaat bij je thuis, of je zorgen maakt om iemand.

Kindertelefoon 0800 – 0432

Voor kinderen met problemen of die gewoon gezellig met iemand willen praten.

GGD Noord- en Oost Gelderland 088 - 4433000

Voor vragen over jeugdgezondheidszorg in jouw regio.

Zelfmoordgedachten 0900 - 0113

Denk je aan zelfmoord? Of maak je je zorgen om iemand anders? Bel!

Complimenten en klachten

Ik heb een compliment of klacht

Wil je ons een complimentje geven? Dat horen wij natuurlijk graag. Maar we vinden het ook belangrijk om te weten dat je ergens niet tevreden over bent. Daar leren we van. En het helpt ons om dingen beter te doen. Laat ons weten wat je vindt of waar je mee zit

Vind je dat wij jouw klacht niet goed oplossen? Neem dan contact op met Maurice Damen (Icare Jeugdgezondheidszorg) of Ingrid Coenen (GGD Noord-Oost Gelderland Jeugdgezondheidszorg).

Ik ben niet tevreden over hoe jullie met mij of mijn klacht omgaan

Komen we er samen niet uit? Neem dan contact op met de onafhankelijke vertrouwenspersoon Jeugdhulp in de regio Noord-Veluwe. Daar kun je terecht als je niet tevreden bent over hoe we met jou of je kind omgaan. Ze geven geen oordeel over jouw klacht en hebben geheimhoudingsplicht. De hulp is gratis. Bel 0800 - 555 1000 of stuur een mail naar info@akj.nl.

Onafhankelijke inwoner ondersteuning

Kan ik gebruik maken van onafhankelijke inwoner ondersteuning?

Wanneer je hulp nodig hebt bij het regelen of verkrijgen van passende zorg en/of ondersteuning dan kun je gebruik maken van onafhankelijke cliëntondersteuning van Stimenz. 

Dit is gratis, vrij toegankelijk en voor iedereen beschikbaar. Stimenz biedt ondersteuning aan iedereen die dat nodig heeft.

Kijk voor meer informatie op de website van de Gemeente Putten of download de folder

Cursussen en activiteiten

Welke cursussen geven jullie?

We geven regelmatig cursussen. Voor ouders, kinderen, pubers en jongeren. En we wijzen je graag op activiteiten van (vrijwilligers)organisaties in de buurt.

Scheiden

Hoe kan ik mijn kind het beste begeleiden als ik ga scheiden?

Je bent uit elkaar en dit is geen makkelijke tijd (geweest). Voor jezelf en voor je kind(eren) niet. Het contact met je ex-partner loopt niet lekker, en je merkt dat je kind hier vragen over heeft of zelfs last van heeft. Laat je kind weten dat hij of zij altijd bij je terecht kan. Luister en probeer je eigen gevoelens opzij te zetten of met iemand anders te bespreken. Heb je het idee dat je kind met gevoelens en frustraties zit en die niet goed kan uiten? Probeer er eerst samen over te praten. Lukt dat niet, of niet goed? Kijk dan of er iemand in de omgeving is waar je kind zich vertrouwd bij voelt en mee kan praten. 

Voor je kind zijn allebei de ouders belangrijk, wat je zelf ook van de ander vindt. Zeg je negatieve dingen over de ander, dan kan dat voor je kind erg ingewikkeld zijn en het welzijn van je kind zelfs beschadigen. Probeer als ouders met elkaar te blijven praten. Die taak hoort bij jou, niet bij je kind die graag kind wil blijven. 

Stimenz Putten houdt samen met advocaten een spreekuur Echtscheiding. Alle vragen over echtscheiding en wat daarbij komt kijken, kun je dan stellen. Er zijn geen kosten aan verbonden. 

Het CJG biedt cursussen aan rondom Echtscheiding. Maar kijk ook eens bij de verschillende initiatieven in Putten, zoals Praatpaal Putten

Voor kinderen is er ook een speciale website van Villa Pinedo. Hier kunnen ze met vragen en frustraties terecht. Ook voor ouders zijn hier veel tips te vinden. 

Dyslexie

Kan ik met een vraag over dyslexie bij jullie terecht?

Jazeker. Wij kunnen alleen geen verwijzing afgeven. Voor een verwijzing kunt u zich melden bij het Loket dyslexie. Zij beoordelen aanmeldingen, geven feedback aan scholen en zorgen voor een goed vervolgtraject. 

Logopedie

Waar kan ik terecht met vragen over logopedie?

Kijk op deze pagina voor meer informatie over logopedie. 

Gespecialiseerde hulp

Mijn kind heeft meer of specialistische zorg nodig. Hoe helpen jullie mij?

Stel je vraag gerust. Dan praten we er samen over en denken we mee in wat er nodig is. Denk bijvoorbeeld aan therapie of psychische hulpverlening, hulp aan huis of diagnostische onderzoeken. Daarvoor heb je vaak een verwijzing nodig. Een verwijzing kan worden afgegeven door één van de JGZ jeugdartsen of door de jeugdconsulenten van de gemeente Putten. Je kan bij ons ook terecht met vragen over een Persoonsgebonden budget (pgb), dyslexie of hulp voor kinderen met een (licht verstandelijke) beperking.

Werken bij het CJG

Kan ik solliciteren bij het CJG?

Er zijn op dit moment geen vacatures. 

Heb je een vraag? Bel ons op 0341 - 359 611 of neem online contact op