BLOG // februari 2018

Ons team - 'Van hulpverlener tot brandweerhond'

Geschreven door een medewerker van het CJG

Kennen jullie  brandweerman Sam? Thuis wordt dit eindeloos bekeken op de tv, en natuurlijk op allerlei manieren nagespeeld.  De afgelopen week  voelde ik me ook een beetje onderdeel van het team van brandweerman Sam, lees mee waarom.

Vorige week mocht ik samen met een hele groep mensen bij elkaar komen. Ouders, familieleden en hulpverleners. Allemaal vanuit hun eigen rol kwamen we bij elkaar. Niet zomaar, maar omdat wij zorgen hebben, zorgen om de situatie thuis met een kind (laten we hem Norbert Puk noemen vanuit de serie) wat extra ondersteuning vraagt en waarvan de ouders ook hun eigen begeleiders nodig hebben om alles een beetje te structureren. Sinds kort zaten ook de familieleden om tafel. Want zij zijn degenen die dichtbij het gezin staan. Eigenlijk zijn zij samen met het gezin het allerbelangrijkste. Want laten we eerlijk zijn, zoveel hulpverleners om een gezin heen daar wordt je toch niet goed van? Ik in ieder geval niet. Iedereen heeft zijn eigen mening en iedereen vindt iets anders van de situatie. Zie dan maar met elkaar alle koppen dezelfde kant op te komen. 

Tot het moment een familielid aangaf; maar jongens de boel staat in de fik! Er moet iets gebeuren! Kom op!

Samen spraken we door over de metafoor van de brand.

Wij (ouders, familie, professionals) zijn HET TEAM om Norbert Puk heen. Iedereen heeft vanuit zijn eigen hoek zicht op het ‘brandende vuurtje, laten we alert zijn dat we elkaar informeren als iemand te dicht bij het vuur komt of als er echt geblust moet gaan worden. Iedereen heeft evenveel verantwoordelijkheid. Want laten we eerlijk zijn.. hoe eerder een brandend vuurtje geblust wordt, hoe sneller de rust weer is gekeerd.

Zo zou ik graag iedereen uitnodigen die te maken heeft met zorgen in de thuissituatie rondom de opvoeding van hun kinderen. Grote zorgen of kleine zorgen; neem je eigen team mee! Niet het team van professionals zijn belangrijk, maar jouw team van familieleden, vrienden of buren. Want zij hebben het beste zicht op wat er gebeurd met u en uw kind. Meestal zijn dat ook de beste brandweermannen en vrouwen! Als jij roept, zullen zij waarschijnlijk de eerste personen zijn die je komen redden! 

Trouwens… hoe moet je het CJG in het hele verhaal zien? Ik denk net als de hond (Radar) in de film! Radar blaft als er gevaar dreigt en roept mensen bij elkaar! 


Ieder maand verschijnt een nieuwe blog op onze website, geschreven door/met een ouder, in samenwerking met de Centra voor Jeugd en Gezin uit de regio (Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Ermelo en Putten). 

Meer lezen over het Centrum voor Jeugd en Gezin?