Ik heb een vraag
Adresgegevens
Brinkstraat 91
3881 BP Putten
0341 - 359 611 Contact Ik heb een vraag
Internet & Mobiel

Hoe ga je om met wereldnieuws?

Heftig wereldnieuws kan zorgen voor sterke emoties, zoals angst en boosheid. Dat geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor jongeren. De volgende tips kunnen je helpen om beter met dit soort gevoelens om te gaan.

Praat erover

Het kan je helpen om met anderen te praten over grote gebeurtenissen. Door praten wordt het makkelijker om iets te verwerken en je kunt ook antwoorden zoeken op je vragen. Binnen je eigen gezin kun je op tafel leggen waarmee je zit. Maar ook vrienden willen vast wel met je praten. Zo ontdek je ook hoe anderen ermee omgaan en of je daar iets van kunt leren.

En wat dacht je van school? Je mentor of maatschappijleerdocent neemt vast de tijd om jouw gevoelens te bespreken.

Relativeer

Het is logisch dat je het je aantrekt wat er is gebeurd, maar probeer het te relativeren. Je kan bijvoorbeeld bedenken dat de kans dat dit in jouw directe omgeving gebeurd heel erg klein is

Er zit een uitknop op

Het nieuws volgen is prima, maar als je merkt dat je er alleen maar verdrietig van wordt of slechter slaapt, moet je misschien even minderen. Je hóeft die livestream niet te volgen en steeds op Facebook te kijken. Je kunt ook de pushberichten op je telefoon uitzetten. Geef jezelf de kans om nare berichten te verwerken.

Volg je eigen mening

Laat je niet leiden door wat alle anderen zeggen. Gebruik één of twee betrouwbare nieuwsbronnen (NOS/NPO) en bedenk wat je er zelf van vindt. Dat helpt je om beter om te kunnen gaan met de vele verschillende reacties en meningen van anderen .

Het leven kan leuk zijn

Tenslotte een tip waar je niet meteen aan denkt bij het zien of horen van zoveel leed: kijk naar de goede dingen om je heen. Geniet elke dag van iets moois om je heen, hoe klein ook. Want heftige wereldbeelden blijven naar je toe komen, maar die kun je alleen aan als je ook naar positief nieuws kijkt.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met jongeren en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 359 611 of stel hier je vraag