BLOG // september 2018
Minder speelgoed zorgt voor meer speelplezier!
De kop van het nieuwe schooljaar is er weer af. Terug in het (voor veel kinderen fijne) ritme. De eerste speelafspraakjes worden gemaakt. En hoe heerlijk is het om na een zomerperiode ook je huis weer eens goed door te gaan. Lekker de kamers van je kinderen door. Wat een voldaan gevoel als de ramen gelapt en de bedjes weer opgemaakt zijn. Speelgoed aan kant. Maar uhh, dat gevoel duurt ongeveer tot half vier. Dan komen er vriendjes en vriendinnetjes mee. En om de een of andere reden is er vaak na een kwartier al niet meer te zien dat je zo ijverig had opgeruimd. Speelgoed all over the place. Herkenbaar? En heb je dan ook zin om naar het Zweedse warenhuis te gaan om nog weer meer opbergsystemen te kopen? In de veronderstelling dat het dan beter gaat?
Uit een recent Brits onderzoek blijkt dat een kind van tien jaar gemiddeld 238
stukken speelgoed heeft. Dan gaat het dus niet om losse blokken, maar echt om
auto’s, puzzels etc. Da’s veel, want met slechts twaalf van die stukken wordt
ook daadwerkelijk gespeeld, blijkt uit diezelfde studie.
Veel ouders lopen tegen de hoeveelheid speelgoed aan. Waar doe je goed aan? De
oplossing zit niet in de aanschaf van extra kasten. Want feitelijk verplaats je
dan het probleem. Je houdt immers te veel speelgoed, je maakt geen echte
keuzes. Ik heb inmiddels gemerkt wat wél werkt.
Ik raad je aan om samen
met je kind aan de slag te gaan. Ik heb daarvoor tien stappen opgeschreven:
- Vraag je kind uit zijn speelgoed tien dingen te kiezen waar het graag mee speelt.
- Herhaal deze stap zo nodig een paar keer.
- Als je merkt dat je kind echt moet nadenken over spullen, dan weet je dat je kunt stoppen. Dan is het belangrijkste speelgoed inmiddels uitgekozen.
- Vervolgens vraag je aan je kind: ‘Is er ook speelgoed dat we aan andere kinderen kunnen geven? Kinderen die niet zoveel geld hebben voor mooi speelgoed?’ Mijn ervaring is dat kinderen erg gul zijn. Selecteer spullen die ze graag weg willen geven en doneer die dan ook. Bijvoorbeeld aan de voedselbank of kringloopwinkel.
- Als ze twijfelen over speelgoed, dan kan dat - bij wijze van experiment - ook tijdelijk in een opbergbox. Spreek met je kind af: ‘De inhoud hiervan gaat voorlopig niet weg. Als je iets mist, dan pakken we het er weer uit.’ In de praktijk blijkt dat kinderen helemaal niets meer met die spullen hebben. Wat na enige tijd nog in de doos ligt, kan weg.
- Leg aan je kind uit dat het niet de bedoeling is om zo min mogelijk speelgoed over te houden. Maar dat je juist probeert om alleen die spullen te selecteren die echt waardevol zijn voor je zoon of dochter. Het glas is dus halfvol. Ze zullen ervaren hoe prettig het is om alleen over te houden wat je daadwerkelijk gebruikt.
- Ga niet als een olifant door de porseleinkast. Accepteer dat het voor kinderen ook een proces is. Al het speelgoed is er niet in een dag in gekomen en gaat er dus ook niet binnen een dag weer uit. Forceer niets, maar begeleid, coach, stuur; leg steeds uit waarom jullie hiermee bezig zijn.
- Spreek met je kind af hoeveel kleine speelgoedjes er over mogen blijven. Kies daar bijvoorbeeld een specifiek mandje voor. Komt er iets nieuws bij, dan kan er iets anders weg.
- Kinderen willen altijd meer speelgoed. Maar daar ga jij natuurlijk niet in mee. Werk met een wenslijst. Komt er een leuk idee voor een cadeautje voorbij, schrijf het op. Stop met het te pas en te onpas geven van cadeautjes. Weiger ook speeltjes en gratis reclamedingetjes bij de kassa. Leg aan mensen in je omgeving uit dat je niet meer zit te wachten op al die – goedbedoelde – presentjes.
En dan hoor ik sommige
mensen hardop denken: ‘Is dat niet zielig voor mijn kind?’
Vergelijk het met jezelf. Een maaltijd
voorbereiden in een overvolle keuken werkt ook niet. Juist een opgeruimd
aanrecht (lees: werkruimte & overzicht) zorgt ervoor dat je prettig kunt
koken. Zo is het ook met de speelplek van je kinderen.
Overdaad en te veel; het maakt je passief. Als
je in een drukke kledingwinkel tussen de stapels ‘uitverkoopjes’ iets wilt
zoeken, dan gaat dat ook moeizaam. Dan denk je ook al snel: ik kijk wel een
andere keer. En het lijkt
tegenstrijdig, maar uiteindelijk komt je kind met minder speelgoed juist veel
meer tot spel. Dat voorkomt ook verveling. Ik heb als moeder zelf ervaren hoe
goed ‘t werkt. Ik zou zeggen: veel speelplezier!
Geschreven door Gera van den Berg (42), moeder van vijf kinderen. Auteur van het boekje 'Op Orde! minimaliseren in het gezin'. Iedere dag vind je haar praktische tips op Facebook, Twitter en Instagram. Of bezoek haar website: www.minimalismeineengezin.nl/