Coronavirus en jouw afspraak bij het CJG: update 04-11-2021
Actuele situatie corona
Het kabinet heeft deze week extra maatregelen aangekondigd, gezien de oplopende coronabesmettingen van de afgelopen periode. Dit heeft verder geen gevolgen voor de werkwijze van het CJG, met uitzondering van het gebruik van mondkapjes. In lijn met de landelijke maatregelen verzoeken we je vanaf maandag 9 november een mondkapje te dragen als je ons bezoekt. Onderstaand vind je alle verdere informatie over onze werkwijze rondom corona.
Als je een afspraak hebt bij het CJG, zijn deze maatregelen belangrijk:
- Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Zo ook voor het CJG. Vanaf maandag 9 november vragen we je een mondkapje te dragen als je ons bezoekt.
- Als je kind koorts heeft verzoeken we je thuis te blijven. Een kind met een milde verkoudheid is wel welkom op het consultatiebureau en kan gewoon gevaccineerd worden.
- Blijf thuis als je zelf koorts, last van hoesten, kortademigheid, keelpijn of verkoudheid hebt. In dit geval kan iemand uit jouw omgeving zonder klachten met je kind naar het consultatiebureau komen.
- Kom met zo min mogelijk personen naar de afspraak. Je hebt als ouder/begeleider geen klachten. Neem geen broertjes of zusjes mee.
- Houd 1,5 meter afstand tot anderen. Onze locaties zijn daarop ingericht Wanneer dat nodig is (bijvoorbeeld tijdens een prik of lichamelijk onderzoek) komen onze medewerkers wel dichterbij en dragen een mondkapje. Deze medewerkers hebben geen klachten en wassen voor het onderzoek hun handen.
- Een mondkapje is niet verplicht tijdens je bezoek aan het consultatiebureau. Als je liever wel een mondkapje draagt, dan is dat natuurlijk prima. Ook onze medewerkers maken hierin zelf hun afweging.
- Desinfecteer je handen bij binnenkomst. Bij de ingang van het CJG vind je desinfectiemiddel.
- Hoest en nies in je elleboog.
- Schud geen handen.
Bezoek aan het CJG-consultatiebureau
Het grootste deel van de afspraken vindt plaats op de CJG-locatie, ongeacht de leeftijd van je kind. Het zelf online maken van afspraken is mogelijk en die afspraken vinden altijd op locatie plaats. Omdat het te druk wordt in de wachtkamer als alle afspraken op het consultatiebureau plaatsvinden, doen we een aantal afspraken nog via telefoon of beeldbellen. Als jouw afspraak telefonisch is (of via beeldbellen), dan ben je hier altijd van tevoren over geïnformeerd door jouw JGZ team.
Hielprik en gehoorscreening
Deze voeren we thuis uit. We nemen altijd vooraf telefonisch contact op om een tijd af te spreken en een gezondheidscheck te doen. Als er thuis niet voldoende ruimte is om veilig te werken, nodigen we je uit om naar het consultatiebureau te komen voor de hielprik en de gehoorscreening.
Huisbezoek na geboorte en eerste bezoek consultatiebureau
Een medewerker van Icare JGZ zoekt contact met je om na te vragen of je gebruik wilt maken van het consultatiebureau. Als dat zo is maken we een afspraak voor een kennismaking (telefonisch of via een huisbezoek) en het eerste bezoek aan het consultatiebureau.
Inloopspreekuren – op afspraak
Deze vinden plaats op de reguliere tijden, maar niet op vrije inloop. Ook dat is om te voorkomen dat er teveel ouders en kinderen tegelijk in de wachtruimte zijn waardoor we de 1,5 meter niet kunnen garanderen. Als je gebruik wilt maken van dit spreekuur, stuur dan een mail naar je JGZ-team of stel de vraag via het klantportaal van het jeugddossier.
Centering Ouderschap bijeenkomsten
Het JGZ-teams bespreekt in overleg met ouders of dit live gebeurt of op een andere manier.
22-weken prik
Ben je zwanger en wil je de 22 wekenprik komen halen? Dat kan, mits je niet verkouden bent. Kijk hier voor locaties en tijden.
Houd bij het plannen van de 22 wekenprik rekening met een eventuele coronavaccinatie. Het is belangrijk dat er minstens 2 weken tussen de coronavaccinatie en de 22 wekenprik zit. Dat geldt bij de eerste en de tweede coronavaccinatie.
Vragen?
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het CJG.
Meer informatie over het coronavirus?
Op de website van Pharos worden de belangrijkste adviezen over het coronavirus op een duidelijke manier uitgelegd (met plaatjes).
Het RIVM heeft een webpagina over het coronavirus en houdt deze steeds actueel. Voor meer informatie over het virus verwijzen wij daarom daarnaartoe. Je kan ook bellen met het landelijk telefoonnummer van het RIVM via 0800 – 1351.
Het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVcN) vertaalt de meest recente persconferentie steeds in 5 talen: Arabisch-Syrisch, Turks, Pools, Tigrinja en Marokkaans-Arabisch. Klik hier om de video’s te bekijken op de website van TVcN