Niet durven praten

Leren praten doet ieder kind op zijn eigen tempo. Het ene kind praat al vroeg in hele zinnen, het andere kind doet er wat langer over. Het is normaal als peuters verlegen zijn. Ze voelen zich gewoon nog niet overal op hun gemak. Gun je kind de tijd om te wennen aan een situatie en houd hier rekening mee. Soms is er iets anders aan de hand dan gewone verlegenheid. Je kind kan last hebben van selectief mutisme.

Wat is selectief mutisme?

Als je merkt dat je kind goed kan praten, maar bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal geen enkel geluid laat horen, kan er sprake zijn van selectief mutisme. Kinderen met selectief mutisme kunnen wel praten en willen dat ook, maar het lijkt erop dat het ze niet lukt in bepaalde situaties of bij onbekenden. Het voelt dan niet veilig voor hen. Zelfs tegen jou kan je kind opeens niets meer zeggen, zodra jullie bijvoorbeeld de straat van de peuterspeelzaal inlopen. Deze kinderen huilen soms ook niet als ze vallen. En omdat ze niet kunnen zeggen dat ze moeten plassen, kan zindelijk worden ook een probleem zijn.

Kinderen met selectief mutisme zijn vaak ook erg perfectionistisch. Ze willen iets vaak pas doen als ze zeker weten dat ze het goed zullen doen.

Wat kun je doen als je peuter niet durft te praten?

Het allerbelangrijkste wat je moet weten is dat dwingen of beloningen beloven niet werkt. En bij selectief mutisme gaat het niet durven praten ook niet vanzelf over. Wat je kunt proberen om je kind te helpen:

  • Geef het goede voorbeeld, zonder je kind te vragen het meteen op te volgen. Bijvoorbeeld gedag zeggen of bedanken voor het plakje worst bij de slager.
  • Bereid je kind voor op een nieuwe of spannende situatie door er samen over te praten. Wie zijn erbij? Waar vindt het plaats? Hoe ziet de ruimte eruit? Hoe zal het verlopen? Van tevoren samen kijken zonder vreemden erbij, kan helpen de angst te verminderen.
  • Vertel dat je begrijpt dat het moeilijk is om te praten en dat je trots bent dat je kind er gewoon gezellig bij is.
  • Geef je kind complimenten wanneer het kleine stapjes zet. Zo stimuleer je het zelfvertrouwen. Reageer niet te overdreven, want dat kan juist verkeerd werken.

Als het praten een probleem blijft, neem dan contact op met de Jeugdgezondheidszorg. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste hulp.

Meer info

  • Selectiefmutisme.nl - van stichting selectief mutisme, met o.a. activiteiten voor kinderen met selectief mutisme
  • Spreektvoorzich.nl. - van Stichting Behandeling Selectief Mutisme. Uitgebreide informatie over het herkennen en vaststellen van selectief mutisme. Plus therapiemethode. Wil je de medewerkers van de kinderopvang van je kind meer informatie over selectief mutisme geven, wijs hen dan ook op deze website.
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0900 - 88 33 of neem online contact op