Ik heb een vraag
Adresgegevens
Brinkstraat 91
3881 BP Putten
0341 - 359 611 Contact Ik heb een vraag
Jongere

Stelen en vandalisme

Vandalisme is met opzet iets beschadigen of kapotmaken van een ander. Voorbeelden van vandalisme zijn een busje beschadigen of vuilcontainers in brand steken. Vandalisme is strafbaar. De politie treedt er vaak hard tegen op.

Diefstal

Diefstal komt veel voor onder jongeren. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om iets meenemen uit een winkel of een gestolen fiets kopen of verkopen. Jongeren staan er soms niet voldoende bij stil dat die spullen van een ander zijn.

Strafbaar

Vandalisme en diefstal zijn strafbaar. Jongeren vanaf 18 jaar die betrapt worden, krijgen een geldboete of een gevangenisstraf volgens het strafrecht voor volwassenen. Alle straffen die je ooit hebt gekregen, worden bijgehouden in een strafblad. Met een strafblad kom je voor bepaalde banen niet meer in aanmerking.

Wat kun je als ouder doen?

Sommige jongeren vinden het stoer om dingen te doen die niet mogen, zoals spullen kapotmaken of stelen. Als je vermoedt dat je zoon of dochter zich wel eens schuldig maakt aan diefstal of vandalisme, kun je het volgende doen.

  • Praat erover met je kind.
  • Vertel dat je een strafblad krijgt door stelen of vernielen.
  • Leg uit dat een strafblad nadelige gevolgen heeft voor je toekomst.
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Hoe kunnen we je helpen? Bel ons op 0341 - 359 611 of stel hier je vraag